Europarlament: V Polsku hrozí vážné narušení právního státu

01.03.2018
Euroskop, čtk

V Polsku hrozí kvůli tamní justiční reformě jednoznačné riziko porušení evropských hodnot, včetně vlády práva, míní Evropský parlament. Vyplývá to z dnes přijatého usnesení k měsíce se vlekoucímu sporu mezi EU a Varšavou o reformu soudního systému v zemi. Europarlament také vyzval členské země bloku, aby si na situaci rovněž rychle udělaly názor a v případě, že dojdou k podobnému závěru, reagovaly odpovídajícím způsobem.

Evropská komise před Vánoci oznámila, že podle jejího názoru by kvůli reformě soudnictví v Polsku mohl být ohrožen právní stát, a obrátila se na členské země Unie, aby její pohled potvrdily. Poprvé tak byl použit postup podle sedmého článku unijní smlouvy, na jehož konci může být teoreticky Polsko zbaveno hlasovacích práv v Radě EU.

První místopředseda Komise Frans Timmermans v úterý prohlásil, že nástup nové polské vlády premiéra Matusze Morawieckého znamenal po měsících neúspěšných pokusů začátek skutečného dialogu o problému. Nyní státy budou do 20. března čekat, jak Varšava zareaguje na prosincová doporučení, která jí Brusel nabídl jako cestu k řešení situace.

Dnešní rezoluce europarlamentu také žádá polskou vládu, aby dodržovala ustanovení Listiny základních práv a unijních smluv, realizovala doporučení Evropské komise a zdržela se kroků, které by právní stát a nezávislé soudnictví v zemi ohrožovaly. O situaci v Polsku europarlament diskutoval už loni v listopadu.

Rezoluci podporující postup Evropské komise, která ale není právně závazná, v hlasování podpořilo 422 europoslanců, proti bylo 147 a zdrželo se jich 48.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek