Mayová Tuskovi zopakovala výhrady proti unijnímu návrhu dohody

02.03.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová na schůzce s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem zopakovala, že návrh dohody o brexitu prezentovaný ve středu Evropskou komisí, je pro Londýn nepřijatelný. Média o tom informovala kancelář premiérky. Mayová údajně s Tuskem hovořila také o svém pátečním projevu, v němž by měla více rozvést britské návrhy týkající se podoby budoucích vztahů s Evropskou unií.

Unijní návrh právního textu rozvodové smlouvy vyvolal mezi zastánci brexitu velké vášně, neboť počítá s variantou, v níž by Severní Irsko v zásadě zůstalo součástí evropské bezcelní zóny, pakliže by Londýn nenavrhl schůdnější řešení. Tusk před včerejší schůzkou avizoval, že Britové musí přijít s „lepším nápadem“ ohledně režimu na irské hranici.

Mayová včera šéfovi Evropské rady zopakovala to, co uvedla ve středu britským poslancům, tedy, že první verze dohody je nepřijatelná, protože by její uplatnění podkopalo společný britský trh a ústavní celistvost Spojeného království. Londýn údajně nechce otázku Severního Irska řešit samostatně, nýbrž „v rámci obecného vztahu mezi Británií a EU“.

Velká očekávání nyní vzbuzuje páteční projev premiérky, který bude podle agentury Reuters zaměřen na „ambiciózní ekonomické partnerství“, jehož chce Mayová s Bruselem dosáhnout. Kancelář premiérky po schůzce s Tuskem uvedla, že jednání bylo „pozitivní a konstruktivní“.

Blair: Unie by Británii měla nabídnout přijatelnou cestu zpět

Jako „nerealistickou“ nicméně ve středu označil britskou vládní strategii bývalý konzervativní premiér John Major a včera se k němu přidal jeho labouristický nástupce Tony Blair.

Ten rozhlasové stanici BBC Radio 4 řekl, že Mayová nemá žádnou šanci prosadit své cíle ohledně Severního Irska, pokud bude trvat na vystoupení z celní unie a zóny volného obchodu.

Blair včera podle deníku The Guardian apeloval v Bruselu na lídry EU, aby byli připraveni Británii nabídnout „přijatelnou cestu zpět do unie“ za současného přehodnocení imigrační politiky. Ministerský předseda z let 1997 až 2007 si je prý jistý, že Brusel je na toto ochoten přistoupit. Rozhodnutí opustit EU označil za „historický omyl“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek