Mayová chce co nejhlubší a nejširší budoucí dohodu s EU

02.03.2018
Euroskop, čtk

Británie bude po brexitu usilovat o co „nejhlubší a nejširší“ partnerství s Evropskou unií, které by co nejlépe vyhovovalo zájmům a potřebám obou stran. Uvedla to dnes britská premiérka Theresa Mayová v projevu věnovaném tomu, jak si Londýn představuje budoucí vzájemné vztahy s Evropskou unií.

V pozorně sledovaném vystoupení Mayová kromě jiného uvedla, že budoucí obchodní dohoda musí obsahovat zcela nezávislý arbitrážní mechanismus. Británie totiž podle ní odmítá jurisdikci evropského soudu. Důležitý podle Mayové bude trvalý dialog a konzultace obou stran.

Premiérka také zdůraznila, že Británie bude mít zájem o úzké vazby s EU, pokud jde o nynější unijní standardy a regulace. Ty by i v budoucnu měly zůstat nejméně na stejné úrovni jako v EU.

Umožnit to má hladký pohyb zboží přes hranici. Šéfka britské vlády dnes ostatně zmínila možnost budoucího celního partnerství své země s Unií.

Británie by mohla zůstat v některých agenturách EU

Potřeba bude nová dohoda o ochraně dat, upozornila Mayová, Británie však nebude součástí unijního jednotného digitálního trhu.

Británie by mohla i po brexitu a konci následného časově omezeného přechodného období zůstat v některých unijních agenturách. Mayová zmínila například oblasti léčiv nebo chemického či leteckého průmyslu.

Svobodnou a otevřenou obchodní soutěž by podle britské premiérky měly zajistit reciproční závazky obou stran. EU i Británie tedy musí mít zájem na udržení úzkých vazeb mezi občany, poznamenala. Smysl bude i nadále mít například vzájemné uznávání profesních kvalifikací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek