V Německu zase vznikne velká koalice, potvrdili ji členové SPD

05.03.2018
Euroskop, čtk

Více než pět měsíců po parlamentních volbách se včera Německo konečně dozvědělo, jakou bude mít vládu. Zemi i nadále povede velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou, pro jejíž pokračování se ve vnitrostranickém referendu vyslovila výrazná většina sociálních demokratů. Vytvoření německé vlády uvítali někteří evropští politici.

CDU a CSU se pro vznik velké koalice vyslovily už v únoru, v referendu SPD pro ni bylo 66 procent hlasujících. Pozorovatelé očekávali, že výsledek bude o poznání těsnější.

Nakonec ale u sociálních demokratů zřejmě převážily argumenty zastánců velké koalice, podle nichž SPD dokázala prosadit dostatek priorit ze svého programu a navíc obsadí důležité posty, včetně ministerstva financí.

Merkelová se těší na další spolupráci

Šéfka CDU Merkelová sociálním demokratům k rozhodnutí gratulovala, těší se na další spolupráci. Podobně se vyjádřil i předseda CSU Horst Seehofer, podle něhož je výsledek referenda základem pro stabilní vládu.

Úřadující šéf SPD Olaf Scholz má za to, že jeho strana, která v průzkumech veřejného mínění dosahuje rekordně nízkých hodnot, bude nyní schopna naplno zahájit proces obnovy.

Pozitivně je vznik vlády vnímán i v zahraničí. Výsledek referenda německé sociální demokracie je dobrou zprávou pro Evropu, míní například francouzský prezident Emmanuel Macron, který už gratuloval Merkelové.

Zvolení staronové kancléřky v polovině března

Merkelovou by poslanci již počtvrté za kancléřku mohli zvolit 14. března, tedy více než pět a půl měsíce po parlamentních volbách. Vláda v Německu ještě nikdy nevznikala tak dlouho.

Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula na čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak ale stane již potřetí za čtyři volební období.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek