Italové dali ve volbách přednost antisystémovým stranám

05.03.2018
Euroskop, čtk

V Itálii jsou sečteny asi dvě třetiny hlasů z nedělních parlamentních voleb. Podle agentury Reuters je téměř jisté, že žádná z hlavních politických sil nezískala většinu a že se Italové „ve velkém“ odvrátili od tradičních stran a dali přednost antisystémovým, euroskeptickým a krajně pravicovým uskupením. Volby podle předběžných výsledků vyhrála středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami strana Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu (LN) Mattea Salviniho.

Tato koalice zatím získala 37 procent hlasů. Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb podle prozatímních výsledků vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32 procenty hlasů.

Média píšou o triumfu populistů, velkém množství povolebních variant a hrozící politické nejistotě. Italská zpravodajka britského deníku The Guardian uvedla, že zhruba polovina Italů, kteří dorazili k urnám, podpořila populistické strany, dříve považované za okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a Salviniho krajní pravice, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů.

Vládnoucí Demokratická strana (PD) bývalého premiéra Mattea Renziho podle prvních odhadů skončila třetí a uvedla, že pokud se prognózy potvrdí, odchází do opozice. „Voliči se vyslovili jasně a nezvratně. Populisté vyhráli, Demokratická strana prohrála,“ napsal na facebooku senátor za tuto stranu Andrea Marcucci.

Italové volili do Poslanecké sněmovny i do Senátu. Italský politický systém je v Evropě ojedinělý v tom, že obě komory mají stejné pravomoci, volí se zároveň na obdobný počet let.

Oficiální výsledky mají být vyhlášeny dnes odpoledne. Volební účast přesáhla podle ministerstva vnitra 70 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek