Ministři obrany EU schválili společné projekty PESCO

06.03.2018
Úřad vlády

V Bruselu se dnes za účasti ministryně Karly Šlechtové sešli ministři obrany členských zemí EU. Rada pro zahraniční věci v obranném formátu (FAC Defence) schválila dlouho očekávaný seznam projektů PESCO, tedy Stálé strukturované spolupráce. Je to další krok při naplňování této iniciativy, která byla formálně odstartována na Radě v prosinci 2017.

Projektů, které byly v rámci první vlny schváleny, je dohromady 17. Česká republika se aktivně účastní tří z nich a tří dalších figuruje jako pozorovatel. Zapojí se do nizozemské akce s názvem Vojenská mobilita, které se také říká vojenský Schengen. Jedná se o harmonizaci pravidel při projíždění vojenského personálu a materiálů přes hranice v rámci EU.

ČR se účastní také dvou projektů vedených Německem. Zaprvé jde o Jednotné lékařské velení, jehož cílem je vytvoření sdílené lékařské platformy a lékařský trénink personálu misí a operací.

Druhý projekt se jmenuje Centrum excelence pro tréninkové mise EU a týká se akceschopnosti a dostupnosti školitelů a cvičitelů na tréninkových misích.

Autor: Magda Nemkyová

Sdílet tento příspěvek