Moscovici: Systémy 7 zemí EU umožňují daňové úniky

07.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise upozornila sedm zemí EU na to, že jejich daňové systémy mohou firmám umožňovat „agresivní daňové plánování“, tedy platit nižší daně. Novinářům to dnes řekl komisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici, když představoval každoroční soubor analýz stavu ekonomik členských zemí bloku.

Upozornění na možnost agresivního daňového plánování obsahují podle komisaře zprávy o Belgii, Kypru, Maďarsku, Irsku, Lucembursku, Maltě a Nizozemsku.

Evropská unie hovoří o boji s daňovými úniky firem a o tom, že ke snižování daní společnosti využívají nejrůznějších triků a dohod, velmi často, především po sérii mediálních odhalení z posledních let. Existuje už také černá listina daňových rájů, tedy zemí mimo blok, které s EU na řešení nespolupracují.

Podle Moscoviciho je však třeba zajistit spravedlivé danění nejen mimo Unii, ale také uvnitř EU. Agresivní plánování daní a podobné praktiky mají totiž podle něj potenciál podkopat spravedlnost a rovné podmínky na unijním jednotném trhu. Zvyšují také zátěž těch evropských daňových poplatníků, kteří podobným způsobem své daně nekrátí.

Zprávy o sedmi zemích jsou podle komisaře založeny na podrobném zkoumání a prověřování jejich daňových pravidel a dalších faktů a hospodářských ukazatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek