Europoslanci začnou návštěvu Slovenska

08.03.2018
Euroskop, čtk

Šestičlenná skupina poslanců Evropského parlamentu dnes zahájí dvoudenní návštěvu Slovenska, která je reakcí na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Setkají se mimo jiné s prezidentem Andrejem Kiskou, který zároveň bude pokračovat v rozhovorech s politiky o řešení vzniklé politické krize.

Europoslanci se chtějí sejít také s představiteli vlády a policie, i se zástupci nevládních organizací zaměřených na problematiku boje s korupcí. Navštíví i východoslovenskou Velkou Maču, kde se dvojnásobná vražda odehrála a kde uctí památku Jána Kuciaka. V pátek má delegace Evropského parlamentu uspořádat v Bratislavě tiskovou konferenci.

Kiska, který ve středu jednal se zástupci dvou menších opozičních hnutí, přijme dnes dopoledne vedení nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita. Hlava slovenského státu dříve uvedla, že krizi důvěry ve stát po vraždě novináře a jeho přítelkyně lze vyřešit rekonstrukci vlády, nebo vypsáním předčasných voleb.

Kisku za to opakovaně kritizoval premiér Fico, jenž hlavu státu obvinil ze snahy změnit mocenské poměry a popřít výsledky parlamentních voleb z roku 2016. Podle šéfa kabinetu případné změny na vládních postech budou výsledkem dohody koaličních stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek