Gabriel jako ministr zahraničí končí, má ho nahradit Maas

08.03.2018
Euroskop, čtk

Německo bude mít nového ministra zahraničí. Podle informací, které získaly ze sociálnědemokratických (SPD) zdrojů agentura DPA a server Spiegel online, se jím stane dosavadní ministr spravedlnosti Heiko Maas. Sigmar Gabriel (SPD), který ztratil důvěru vedení sociální demokracie, už diplomacii nepovede. Jména ministrů, které vyšle do vznikající vlády velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, má vedení SPD oznámit v pátek.

O budoucnosti osmapadesátiletého Gabriela, který stál ještě začátkem loňského roku v čele sociální demokracie a ministerstva hospodářství, se dlouho spekulovalo. Na jednu stranu měl řadu zastánců, podle nichž byl Německu jako ministr zahraničí prospěšný, na druhou měl velmi napjaté vztahy s novým vedením své strany.

„Andrea Nahlesová a Olaf Scholz mě dnes informovali o tom, že nebudu součástí příští vlády,“ ukončil nakonec spekulace sám Gabriel, který se nikdy netajil tím, že by v ministerském úřadu rád pokračoval. V paměti mu podle jeho slov zůstane mimo jiné úspěšné úsilí o propuštění německých občanů zadržovaných nespravedlivě v zahraničí.

Jako o možném nástupci Gabriela v úřadu se vedle Maase diskutovalo také o dosavadní ministryni pro rodinu Katarině Barleyové.

Maas jako kritik východních unijních zemí

Maas ještě jako ministr spravedlnosti mimo jiné kritizoval východní členy Evropské unie za jejich neochotu přijímat uprchlíky na základě kvót. V případě Maďarska, které je jedním z nejhlasitějších odpůrců vstřícné azylové politiky, loni navrhl, aby EU potrestala Budapešť, pokud se svého konfrontačního kurzu nevzdá.

Reagoval tak na prohlášení šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártóa, který po zamítnutí žaloby Budapešti a Bratislavy proti systému přerozdělování běženců podle kvót řekl, že Maďarsko chce samo rozhodovat, kdo v zemi může žít.

„Porušení verdiktu Soudního dvora EU by mělo mít finanční následky. Kdo odmítá evropskou soudržnost v otázce uprchlíků, nemůže počítat s evropskou solidaritou ve finančních otázkách,“ řekl tehdy Maas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek