Budoucí německý ministr vnitra chce urychlit deportace migrantů

12.03.2018
Euroskop, čtk

O rychlejší deportace neúspěšných žadatelů o azyl nebo více kamer ve veřejném prostoru chce ve své nové funkci německého ministra vnitra usilovat dosavadní bavorský premiér Horst Seehofer. V rozhovoru poskytnutém listu Bild ujistil, že chce, aby Německo zůstalo otevřenou a liberální společností, při ochraně obyvatel musí být ale podle něj silným státem.

„Počet deportací se musí výrazně zvýšit. Obzvlášť u těch žadatelů o azyl, kteří spáchali trestný čin nebo jsou považováni za nebezpečné, musíme tvrdě zasáhnout,“ uvedl Seehofer, který je předsedou bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), sesterské strany Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

„Chceme zůstat otevřenou a liberální zemí. Ale když jde o ochranu občanů, potřebujeme silný stát,“ řekl budoucí ministr vnitra. „O to se postarám,“ dodal.

Zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) – Angela Merkelová, Horst Seehofer a Olaf Scholz -dnes podepíší koaliční smlouvu. Ve středu by měl Spolkový sněm již počtvrté zvolit Merkelovou německou kancléřkou. Po ní by měli přísahu složit i jednotliví ministři.

Horst Seehofer skončí jako zemský premiér

Krátce před tím – v úterý o půlnoci – přestane být Seehofer ministerským předsedou spolkové země Bavorsko. Tuto funkci zastával už od roku 2008. Novým bavorským premiérem bude Markus Söder.

Seehofer se ve spolkové vládě postaví do čela „superministerstva“, které by mělo změnit i jméno. Seehofer se stane ministrem „vnitra, výstavby a vlasti“.

V nejvyšších patrech celoněmecké politiky není Seehofer žádným nováčkem. V letech 1992 až 1998 byl ministrem zdravotnictví v poslední vládě Helmuta Kohla, v letech 2005 až 2008 ministrem výživy, zemědělství a ochrany spotřebitele v první vládě Angely Merkelové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek