Představitelé Unie žádali od Londýna odpovědi o brexitu

14.03.2018
Euroskop, čtk

Čas na politická prohlášení vypršel, nyní je v jednáních o odchodu Británie z Evropské unie zapotřebí konkrétních návrhů. Takový vzkaz včera dostala britská vláda ze Štrasburku, kde se v rámci plenárního zasedání Evropského parlamentu debatovalo o budoucích vztazích Británie s EU i za účasti předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Ten poznamenal, že Britové svého rozhodnutí opustit unii budou jednou litovat.

„Jak se čas krátí, nastal okamžik na převedení projevů do úmluv,“ uvedl na úvod rozpravy předseda komise. Vyzval britskou premiérku Theresu Mayovou, aby předložila konkrétnější návrhy pro nevyřešené otázky ve snaze docílit dohody, „která snese působení času a nebude vyžadovat neustálé přepracovávání“.

Dilema kolem hranice na Irském ostrově označil za „evropský problém“. Unie je prý ochotna jednat o kompromisním řešení, ale trvá na záložní variantě, při níž by Severní Irsko v podstatě zůstalo v jednotném trhu.

Junckerův projev přerušila hlasitá reakce euroskeptických poslanců a předseda komise jim odpověděl, že nastane čas, kdy budou litovat svého rozhodnutí odejít z EU.

Verhofstadt: Jsme blízko vyřešení otázky práv občanů

Vedoucí skupiny Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt řekl, že v jednáních o brexitu je načase „odpoutat se od chytlavých výroků a sloganů“. Zároveň jsou podle něj obě strany velmi blízko vyřešení otázky práv občanů po odchodu Británie. S obavami naopak poslanci mluvili o problému irské hranice, který spolupředseda skupiny zelených Philippe Lamberts označil za „neřešitelné trilema“.

Evropský parlament není ve vyjednáváních s Londýnem tak významným hráčem jako komise, která rozhovory vede prostřednictvím hlavního vyjednávače Michela Barniera. Jak finální dohoda o odchodu, tak dohoda o budoucích vztazích nicméně bude muset získat podporu poslanců.

Vyjednávací pozice bude tématem březnového summitu

Vyjednávací pozici unie vzhledem ke vztahům s Británií po vystoupení budou vrcholní představitelé členských zemí ve formátu EU27 projednávat na summitu Evropské rady 22. a 23. března.

Parlament čeká ve středu hlasování o rezoluci, jejímž prostřednictvím s největší pravděpodobností podpoří asociační dohodu coby rámec pro budoucí spolupráci EU a Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek