Británie mírně zlepšila odhad letošního hospodářského růstu

14.03.2018
Euroskop, čtk

Britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) zlepšil odhad letošního růstu britské ekonomiky na 1,5 procenta z dosud předpokládaných 1,4 procenta. Ve zprávě o státním rozpočtu to včera oznámil ministr financí Philip Hammond. Upozornil, že rychlejší růst ekonomiky bude mít příznivý dopad na státní finance.

Rozpočtový deficit by měl v nynějším fiskálním roce podle nové prognózy činit 45,2 miliardy liber (1,3 bilionu Kč). Předchozí listopadová prognóza jej přitom odhadovala na 49,9 miliardy liber. Vláda snížila odhady schodku také pro další roky, uvedla agentura Reuters.

Úřad pro rozpočtovou odpovědnost podle ministra nadále předpokládá, že v roce 2019 i 2020 bude hospodářský růst činit 1,3 procenta. Odhady růstu na další dva roky však úřad snížil o 0,1 procentního bodu. V roce 2021 by tak měl růst činit 1,4 a v roce 2022 by měl dosáhnout 1,5 procenta.

Opozice požaduje navýšení výdajů

Hammond ve svém projevu uvedl, že britská ekonomika se dostala do bodu zlomu a je vidět „světlo na konci tunelu“. Vyloučil okamžité ukončení úsporných opatření, avšak nevyloučil, že v budoucnosti výdaje porostou.

Opoziční labouristé požadují, aby vláda více utrácela a více si půjčovala. Hammond však v projevu zdůraznil, že veřejný dluh Británie zůstává stále příliš vysoký a vláda je nyní na dobré cestě splnit svůj cíl, že poměr dluhu k HDP se bude každým rokem snižovat.

Do fiskálního roku 2022/23 se má snížit na 78 procent ze současných očekávaných 85,6 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek