Seehofer: EU jedná s východními státy Unie povýšeně

19.03.2018
Euroskop, čtk

Nový německý ministr vnitra Horst Seehofer obvinil Evropskou unii, že při jednání s východoevropskými zeměmi o přerozdělování migrantů zaujímá povýšený postoj. Uvedla to včera agentura Reuters s odvoláním na rozhovor Seehofera s listem Die Welt am Sonntag.

Německý konzervativní politik kritizoval EU za „moralizující“ tón, jímž mluví s východoevropskými zeměmi, které odmítají přijímat žadatele o azyl na základě kvót na přerozdělovaní migrantů.

„Takový přístup je kontraproduktivní. Každá země má svou hrdost,“ podotkl předseda CSU, která je sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Seehofer: Musíme vložit více energie do dialogu

„Evropská unie je často povýšená. Musíme vložit více energie do dialogu o přerozdělování uprchlíků, Pokud budeme vyjednávat trpělivě, většina zemí (to) podpoří,“ řekl.

Jiné země EU mohou přispět k řešení problémů svým vlastním způsobem, například vysláním většího počtu personálu na vnější hranice EU nebo vyššími příspěvky na provoz hraničních kontrol, uvedl ministr vnitra.

Seehofer se podle agentury Reuters snaží ukázat, že jeho strana zaujímá nesmlouvavý postoj v otázkách migrace. Již dříve uvedl, že chce usilovat o rychlejší deportace neúspěšných žadatelů o azyl, především těch, kteří spáchali trestný čin nebo jsou považováni za nebezpečné. V rozhovoru pro Die Welt am Sonntag Seehofer vyzval k pokračování kontrol na německých hranicích, dokud EU nebude schopna ochránit své vnější hranice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek