Morawiecki: Polsko začalo s Komisí řešit spornou reformu

20.03.2018
Euroskop, čtk

Polsko zahájilo s Evropskou komisí dialog o své justiční reformě kritizované Bruselem. Uvedl to včera polský premiér Mateusz Morawiecki po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ve Varšavě. Polsko podle něj zároveň bude usilovat o celkovou změnu azylového a migračního systému EU. Oba lídři se shodli na tom, že v klíčových tématech by měly unijní země postupovat jednotně.

„Ujistil jsem paní kancléřku o naší otevřenosti k dialogu jak s Evropskou komisí, tak s unijními institucemi v kontextu různých debat a dilemat, která nyní máme,“ řekl podle agentury PAP Morawiecki na společné tiskové konferenci.

Jedním ze sporných témat je reforma soudního systému, která podle Bruselu ohrožuje charakter právního státu v Polsku a Komise kvůli ní zahájila s Varšavou řízení, na jehož konci může být odebrání hlasovacích práv.

Morawiecki včera prohlásil, že Polsko vede s Komisí konstruktivní dialog a v příštích dvou měsících by se mělo rozhodnout o možném kompromisu. Reforma posilující vliv vlády na justici však podle premiéra přispívá k nezávislosti a efektivitě polského soudnictví.

Polsko bude usilovat o reformu azylové politiky EU

Oba lídři včera řešili rovněž další sporné téma migrace, kde patří Polsko k zemím odmítajícím povinné přerozdělování žadatelů o azyl. Morawiecki prohlásil, že Polsko bude usilovat o celkovou reformu azylové a migrační politiky EU.

Merkelová se vyhnula kritice polského odmítání kvót a podotkla, že se obě země shodnou v potřebě posílit ochranu vnějších hranic EU a řešit příčiny migrace v místě původu.

Mezi dalšími body jednání byla budoucnost EU, v níž především Francie a Německo usilují o těsnější integraci, zatímco řada dalších zemí včetně Polska chce spíše volnější svazek, obává se však vytvoření takzvané dvourychlostní unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek