Merkelová: Dořešení irské hranice je podmínkou pro odchod Británie

21.03.2018
Euroskop, čtk

Pro dojednání podmínek odchodu Británie z Evropské unie je klíčové dořešit budoucí režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Británie. Po setkání s irským premiérem Leem Varadkarem to včera v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Dodala, že Německo plně podporuje požadavky Irska, které zůstává členem EU.

Varadkar podle agentury DPA zopakoval, že Irsko považuje za nezbytné, aby se na jeho hranici se Severním Irskem zachoval volný režim bez obnovených kontrol.

Britská premiérka Theresa Mayová svou představu zatím neupřesnila. Nedávno naznačila, že by bylo možné nechat se inspirovat tím, jak to funguje na hranicích mezi USA a Kanadou. Podle ní se tam nekontrolují kamiony se zbožím, ačkoli oba státy nejsou v celní unii. Británie se v prosinci společným prohlášením se zástupci EU zavázala, že se obnovení irské hranice vyhne. Konkrétní plán, který by zároveň uspokojoval požadavek na jednotu britských území, ale zatím neexistuje.

Británie opustí EU na konci března 2019. Podoba takzvaného brexitu a následné vztahy obou stran jsou stále předmětem jednání. V pátek se v Bruselu uskuteční summit EU, který má rozhodnout o dalším směřování rozhovorů s Londýnem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek