Merkelová: Uprchlická krize se nesmí opakovat

22.03.2018
Euroskop, čtk

Přijímání běženců bylo správné rozhodnutí, uprchlická krize se již ale nesmí opakovat. Ve Spolkovém sněmu to včera v programovém prohlášení své nové vlády řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Evropská unie, kterou považuje za garanta prosperity, podle ní musí usilovat nejen o svou bezpečnost, ale i o bezpečnost a stabilitu svých sousedů. Pokud jde o hospodářský vývoj v Německu, chce Merkelová do roku 2025 dosáhnout plné zaměstnanosti, důraz chce věnovat i důchodové reformě.

Merkelová trvá na tom, že z humanitárních důvodů bylo nutné na vrcholu migrační krize v roce 2015 běžencům pomoci, nyní je ale čas, aby Evropa pomohla svým sousedním regionům, zejména pak Africe, vybudovat silné hospodářské základy. Stabilita v těchto regionech je pak zárukou nejen míru, ale i prevence přívalu ekonomických migrantů do Evropy.

Svět mimo Evropu považuje kancléřka za nehostinný, proto jednotný kontinent považuje za garanta dlouhodobého míru a blahobytu. Hlouběji spolupracovat chce v rámci EU v hospodářské oblasti, v zahraniční politice, v obranné sféře i na posílení základů eura.

Obchod a hospodářství jako priority

Společně chce pokračovat v obchodních rozhovorech s USA. Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit na dovoz oceli a hliníku cla považuje staronová šéfka německé vlády za protiprávní a poznamenala, že izolacionismus škodí v konečném důsledku všem.

Poslancům kancléřka řekla, prioritou její vlády zůstává rozvoj hospodářství, varovala ale, že mimořádné změny, které se ve světě dějí, ale mohou slibnou ekonomickou budoucnost ohrozit.

Jako úkoly své vlády zmínila důchodovou reformu či dosažení do roku 2025 plné zaměstnanosti v zemi. Aktuálně je v Německu míra nezaměstnanosti 5,4 procenta, což je nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek