Summit EU probere americká cla i nervový útok v Británii

22.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie podporuje globální volný obchod i Británii v jejím nynějším sporu s Ruskem, zdůrazní dnes premiéři a prezidenti zemí EU, kteří se sjíždí na dvoudenní summit do Bruselu. Březnová vrcholná schůzka bloku má dnes na programu i řadu dalších témat, od reformy korporátního zdanění až po vztahy s Tureckem či pravděpodobně také nynější kauzu kolem kontroverzního využití dat z facebooku firmou Cambridge Analytica.

Evropská unie by chtěla získat výjimku z nových cel na ocel a hliník, které v pátek spustí administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tváří v tvář hrozící obchodní válce EU především zdůrazní svou trvající podporu volnému obchodu na základě pravidel Světové obchodní organizace i trvající zájem uzavírat obchodní smlouvy s partnerskými zeměmi.

Britská premiérka Theresa Mayová seznámí své kolegy s posledním vývojem kolem použití vojenské nervové látky počátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury. Summit dá najevo podporu britskému závěru, že za pokusem o vraždu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery stojí s velkou pravděpodobností Rusko.

Vyjádření bude podle diplomatů tvrdší než pondělní prohlášení ministrů zahraničí EU, o nových sankcích vůči Moskvě však summit rozhodovat nebude.

Debatovat se bude také o daních a zahraniční politice

V závěrech dnešní části schůzky se nepromítne důležité téma firemních daní. Unijní lídři začínají diskusi o tom, jak lépe bránit daňovým únikům a zlepšit výběr daní u nadnárodních internetových společností.

Prezidenti a premiéři bloku se budou zabývat také napjatými, ale důležitými vztahy mezi EU a Tureckem či evropskou perspektivou států na Západním Balkánu.

Českou republiku bude zastupovat premiér v demisi Andrej Babiš, který se ještě před summitem setká v centrále NATO s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek