Šéfové států a vlád zemí EU budou jednat o brexitu i eurozóně

23.03.2018
Euroskop, čtk

Ve dvou různých – a neúplných – sestavách se dnes v Bruselu sejdou šéfové států a vlád některých zemí Evropské unie. Nejprve jich bude 27, tedy bez britské premiérky Theresy Mayové, diskutovat o britském odchodu z unie, poté se 19 zástupců států platících eurem sejde k debatě o budoucnosti eurozóny.

V noci ovšem bez závěrů skončila debata o mezinárodním obchodu, premiéři a prezidenti čekali na finální rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o udělení výjimky z cel na dovoz oceli a hliníku pro Evropskou unii a některé další země.

Summit tedy dnes ráno začne dokončením této diskuse, jejíž podoba se bude odvíjet od konečného postoje Trumpovy administrativy.

Pokrok v rozhovorech o brexitu

Při rozhovorech o brexitu nastal v minulých dnech pokrok, když se vyjednavačům obou stran podařilo domluvit podobu právního textu velké části smlouvy, na jejímž základě Británie za rok z unie vystoupí.

Dohodnutá je nyní i podoba a podmínky následného přechodného období, které má trvat do konce roku 2020. V té době bude Spojené království dál členem celní unie a jednotného trhu, jako stát mimo EU už ale nebude zastoupeno v unijních institucích.

Přestože některé klíčové věci stále zbývá domluvit, měl by posun v jednáních umožnit premiérům a prezidentům sedmadvacítky potvrdit připravenou představu společného pohledu na počínající jednání o vzájemných vztazích EU s Británií poté, co ono přechodné období skončí. Tyto rozhovory teprve začnou a přestože si obě strany přejí zachovat těsné partnerství v mnoha oblastech, jsou jejich vstupní pozice v některých ohledech rozdílné.

Země eurozóny budou jednat o budoucnosti měnové unii

Série vrcholných schůzek premiérů a prezidentů zemí EU dnes skončí jednáním 19 zemí eurozóny. Té už tedy například nebude přítomen český premiér Andrej Babiš, který má na brexitovém jednání zastupovat svého nového slovenského kolegu Petere Pellegriniho.

Především z iniciativy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona má „eurosummit“ hovořit o možných budoucích změnách měnové unie. A to jak o jejím lepším řízením, tak o možnosti vzniku a způsobech použití její vlastní fiskální kapacity, tedy v zásadě rozpočtu eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek