Německo zatklo Puigdemonta, v Barceloně vypukly protesty

26.03.2018
Euroskop, čtk

Obžalovaný katalánský expremiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici, byl včera zatčen v Německu. Policie jej na základě zatykače vydaného Madridem umístila do cely, kde čeká na rozhodnutí soudu o případné vazbě. Desetitisíce Katalánců v reakci na zprávu vyrazily do ulic Barcelony a dalších velkých měst, část z nich se střetla s policií. Další pětice katalánských politiků ukrývajících se před justicí v zahraničí se rozhodla spolupracovat s úřady, informovala španělská média.

Německý policejní mluvčí uvedl, že na základě evropského zatykače vydaného Španělskem byl Puigdemont „zadržen v 11:19 dálniční policií ze (severní spolkové země) Šlesvicka-Holštýnska“. Policisté ho zajistili nedaleko dálnice A7, která vede z Dánska do Německa. Puigdemont po ní projížděl na cestě do Belgie z Finska.

Puigdemont byl převezen do věznice ve městě Neumünster. Podle prokuratury by měl soud zřejmě již v pondělí rozhodnout o tom, zda bude Puigdemont po dobu zvažování španělské žádosti umístěn ve vazbě. Podle španělských médií má Německo 60 dní na to, aby ve věci španělské žádosti o vydání rozhodlo.

V reakci na zadržení separatistického lídra vyrazily desetitisíce lidí k protestům do ulic velkých katalánských měst. V Barceloně se jim policisté pokusili přehradit cestu k sídlům úřadů a německého konzulátu. Policejní těžkooděnci proti části demonstrantů zasáhli obušky. Nejméně 17 lidí bylo zraněno, tři osoby policie zadržela. Část demonstrantů zablokovala několik úseků velkých silnic v Barceloně a okolí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek