Nezaměstnanost v Německu klesla na minimum od roku 1990

29.03.2018
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti v Německu v březnu klesla na 5,3 procenta z únorových 5,4 procenta. Dostala se tak na nové minimum od sjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Počet nezaměstnaných se v březnu po sezonním očištění meziměsíčně snížil o zhruba 19.000 osob na 2,373 milionu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem pouze o 15.000 osob.

„Příznivý vývoj na trhu práce v březnu pokračoval,“ uvedl šéf úřadu práce Detlef Scheele. „Poptávka po pracovních silách nadále zůstává na velmi vysoké úrovni,“ dodal.

Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Německá vláda koncem ledna zvýšila odhad letošního hospodářského růstu na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 2,2 procenta, tedy nejprudším tempem za šest let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek