Pobaltí chce od Trumpa více vojáků a střely Patriot

03.04.2018
Euroskop, čtk

Nejvyšší představitelé tří pobaltských zemí chtějí požádat amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby do regionu poslal více vojáků a posílil protivzdušnou obranu východního křídla Severoatlantické aliance. Uvedla to agentura AFP. Trump má dnes večer SELČ ve Washingtonu jednat se svými protějšky z Estonska, Litvy a Lotyšska o bezpečnosti a hospodářské spolupráci.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, její estonská kolegyně Kersti Kaljulaidová a lotyšský prezident Raimonds Véjonis jsou přijímáni v Bílém domě v době, kdy Washington zjevně přitvrzuje svůj postoj vůči Moskvě. Ostřejší vyjadřování Trumpa na adresu Kremlu z poslední doby zmírnilo znepokojení, které v Pobaltí vyvolala první smířlivá vyjádření amerického prezidenta vůči Rusku po příchodu k moci, poznamenala AFP.

Podle vysokého litevského představitele, který si nepřál být jmenován, chtějí zástupci Pobaltí žádat Spojené státy o častější vysílání baterií protiraketových střel Patriot na vojenská cvičení do Pobaltí. Chtějí se také stát součástí aliančního protiraketového štítu v Evropě.

„Doufám, že Spojené státy a další spojenci chápou, že vzdušný prostor nad Pobaltím by měl být lépe chráněn a bráněn,“ řekla Grybauskaitéová v litevském rozhlase v předvečer návštěvy USA. „Je důležité, aby (američtí vojáci) se při stálé rotaci nacházeli ve všech pobaltských státech,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek