Italský prezident zahájí ve středu jednání o sestavení vlády

03.04.2018
Euroskop, čtk

Italský prezident Sergio Matarella zahájí ve středu dvoudenní rozhovory o sestavení vlády, které vyvrcholí ve čtvrtek jednáním s hlavními politickými stranami. Protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) a euroskeptická Liga, jimž Italové přisoudili relativní vítězství v nedávných volbách, se v předvečer konzultací s prezidentem přetahují o čelnou pozici, napsala dnes agentura ANSA.

M5S chce nyní za premiéra protlačit svého šéfa, 31letého Luigiho di Maia. Liga z vítězné středopravé koalice zase trvá na spojenectví se stranou Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Ten je ovšem nepřijatelný pro M5S, které si zakládá na transparentnosti a protestu proti nekalým praktikám zavedených politických elit – právě ty Berlusconi symbolizuje.

Odborníci soudí, že se M5S a Liga mohou domluvit na zmírnění sankcí vůči Rusku a deportacích tisíců migrantů. Mohly by také dojít ke shodě ohledně klíčového programového bodu M5S, tedy všeobecného měsíčního základního příjmu.

Komplikované sestavování vlády kvůli volebnímu patu

Italské parlamentní volby skončily patem a žádná ze tří politických sil – středopravá koalice, protisystémové M5S a neúspěšný blok levého středu – nezískala parlamentní většinu.

Za vítěze voleb média označují nejsilnější stranu M5S a Ligu, jež překvapivě získala nejvíce hlasů v rámci středopravé koalice, a určuje tedy její směr.

Jednání o sestavení vlády se může táhnout celé týdny, ba dokonce měsíce, napsala agentura ANSA. Agentura Bloomberg uvedla, že v minulosti trvalo sestavení vlády v Itálii v průměru 51 dní. Volby se konaly před měsícem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek