Jednání o vládní koalici v Itálii zatím skončila bez výsledku

06.04.2018
Euroskop, čtk

Bez výsledku skončilo ve čtvrtek první kolo jednání o sestavení italské vlády. Prezident Sergio Mattarella, který se sešel s představiteli hlavních politických stran, řekl, že se nikomu nepodařilo dohodnout na vytvoření koalice nezbytné k získání nadpoloviční podpory parlamentu. Po několikadenní pauze bude tak nutné přistoupit k dalšímu kolu rozhovorů.

Pozorovatelé už předpověděli, že se bude konat přinejmenším ještě druhé, ba i třetí kolo vyjednávání, protože zástupci hlavních politických sil zatím nechtějí slevit z navzájem neslučitelných pozic. Italské volby skočily patem: ani středopravý blok, ani levý střed, ani protestní hnutí M5S nezískaly parlamentní většinu.

Prezident na tuto skutečnost znovu upozornil. Je nicméně podle něj nezbytné, aby se některé strany dohodly, jak vyžadují pravidla italské demokracie. Několikadenní pauza k „přemýšlení“ po dvoudenních jednáních bude nyní užitečná jak pro něho, tak pro stranické lídry, řekl.

Mattarella nejprve jednal s představiteli Demokratické strany (PD), jež ve volbách neuspěla. Formace získala přibližně 18 procent hlasů a potvrdila svůj úmysl být v opozici, třebaže jedno křídlo strany je přístupné dialogu s M5S.

Dále prezident jednal se zástupci stran Vzhůru, Itálie (zhruba 14 procent hlasů) a Liga (přibližně 17 procent hlasů) z vítězné středopravé koalice (celkem 37 procent hlasů). Rozhovory uzavřelo setkání Mattarelly s 31letým šéfem M5S (přibližně 32 procent hlasů) Luigim di Maiem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek