Německo v úterý zasáhne kvůli platům stávka v letectví

09.04.2018
Euroskop, čtk

Německo zasáhne v úterý stávka na letištích, oznámila dnes odborová organizace Verdi, která požaduje vyšší platy. S výpadky spojů a dlouhým čekáním mají cestující počítat na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a Brémách. V Severním Porýní-Vestfálsku omezí i místní dopravu.

Přerušit činnost se chystá hlavně pozemní personál, omezení na letištích budou značná, řekl v Berlíně šéf Verdi Frank Bsirske. Letiště ve Frankfurtu, které je největší v Německu, stávka postihne od 05:00 do 18:00. Zatím není přesně známo, jaké spoje jsou ohroženy, zřejmě ale půjde hlavně o odlety. Zavřené totiž mají zůstat zejména odletové brány A a Z v Terminálu 1.

V Severním Porýní-Vestfálsku omezí provoz i v místní dopravě, mateřských školách, komunálních podnicích a městských správách. Po celém Německu lze různé stávky očekávat do 13. dubna, uvedla agentura DPA.

Odbory požadují šestiprocentní růst platů pro přibližně 2,3 milionu zaměstnanců na různých pozicích ve veřejném sektoru. Třetí kolo jednání o odměňování je plánováno na 15. a 16. dubna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek