Předloni získalo občanství EU dvakrát více Britů než o rok dříve

09.04.2018
Euroskop, čtk

Počet Britů, kteří se stali občany jiné členské země Evropské unie, se v roce 2016 proti roku předchozímu více než zdvojnásobil. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V Německu se počet Britů, kteří získali občanství, meziročně zvýšil dokonce čtyřikrát. Britští voliči předloni v referendu vyslovili souhlas s odchodem své země z Evropské unie.

V roce 2016 získalo občanství jiného členské státu Evropské unie celkem 6555 Britů. Ve srovnání s rokem 2015 to podle unijních statistiků představuje nárůst o 165 procent. Z celkového počtu Britů, kteří předloni získali občanství jiné země EU, jich 2702 získalo občanství Německa. Podle Berlína to je nárůst více než čtyřnásobný proti roku 2015.

Vysoká čísla v tomto případě podle agentury Reuters mohou souviset s poměrně krátkou dobou, za jakou je možné německé občanství získat. Například ve Francii, kde v roce 2016 občanství získalo asi o 40 procent více Britů než o rok dříve, tento proces trvá o poznání déle, a případný nárůst by se tak mohl projevit až v datech za rok 2017.

Britové, kteří budou mít po brexitu občanství některé ze sedmadvaceti unijních zemí, zůstanou občany EU a budou moci na rozdíl od britských spoluobčanů, kteří budou mít jen britské občanství, nadále požívat výhody, které EU svým občanům poskytuje. Brexit je plánován na konec března příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek