Růst cen bytů a domů v Česku zmírnil, v EU byl 5. nejvyšší

11.04.2018
Euroskop, čtk

Růst cen domů a bytů v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku zmírnil z 12,5 procenta na 8,4 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl pátý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,5 procenta.

Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů v Irsku (o 11,8 procenta), více než desetiprocentním tempem se zvýšily také v Portugalsku a Slovinsku. Naopak v Itálii o 0,3 procenta klesly.

„Růst cen nemovitostí v Česku ve čtvrtém kvartálu zmírnil, avšak stále zůstává zhruba dvojnásobný oproti EU jako celku,“ sdělil ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Důvodem zpomalení růstu je podle něj obava Čechů z bubliny na realitním trhu, která snižuje poptávku zejména po investičním nákupu realit. Dalším důvodem je podle něj ukončení intervenčního režimu ČNB a s tím související postupné zpřísňování měnové politiky, které vede ke zdražování hypoték.

„V neposlední řadě se projevuje loňský zásah ČNB spočívající v doporučení komerčním bankám omezit či zcela přestat poskytovat hypoteční úvěry s vysokou hodnotou úvěru v poměru k zástavní hodnotě nemovitosti,“ dodal.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího kvartálu 2017. Vůbec nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí, kdy domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek