Německo se vyslovilo pro delší kontroly na hranici s Rakouskem

11.04.2018
Euroskop, čtk

Německá vláda se dnes vyslovila pro další prodloužení kontrol na hranicích s Rakouskem. Novinářům to po dvoudenním výjezdním zasedání obnovené velké koalice v Mesebergu řekla kancléřka Angela Merkelová (CDU). Kontroly na hranici s Rakouskem spolková republika obnovila kvůli silnému přílivu uprchlíků v září 2015. Byly několikrát prodlouženy, i když do Německa už přichází mnohem méně běženců. Loni jich bylo zhruba 187.000.

Pro další půlroční prodloužení kontrol se v březnu vyslovil nový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Vnitřní hranice v EU by podle něj měly být kontrolovány tak dlouho, dokud nebudou lépe střeženy hranice vnější. O dalším prodloužení kontrol, které mají vypršet v květnu, uvažuje vedle Německa také Rakousko nebo Dánsko. Konečné slovo k případnému prodloužení, které je opakovaně terčem kritiky zemí střední Evropy, má Rada EU, tedy členské země bloku.

Podle stávajících schengenských pravidel jsou dočasné kontroly po určitou dobu možné v případě, že jejich absence by ohrozila vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek. Loni v září přišla Evropská komise s návrhem úprav schengenského hraničního kodexu tak, aby mimořádné kontroly mohly platit až rok, ovšem za přísnějších a pečlivěji sledovaných podmínek. O návrhu nyní jednají členské země bloku.

Unijní exekutiva opakovaně uvádí, že jejím cílem je co nejrychlejší návrat k plně funkčnímu schengenskému prostoru bez vnitřních hranic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek