Macron: Francie udeří s USA na Sýrii ve vybranou chvíli

12.04.2018
Euroskop, čtk

Francie se rozhodne ve shodě se Spojenými státy o možných útocích proti Sýrii v odvetě za nedávný údajný chemický útok ve „vybranou chvíli“, oznámil dnes francouzský prezident Emmanuel Macron. Zároveň prohlásil, že existují důkazy o tom, že chemický útok se skutečně stal a že byl použit přinejmenším chlór.

V rozhovoru s televizní stanicí TF1 Macron upřesnil, že toto rozhodnutí bude oznámeno „v příštích dnech“. „Budeme přijímat rozhodnutí ve vybranou chvíli, kdy to budeme považovat za nejužitečnější a nejefektivnější,“ dodal prezident.

„Máme důkazy, že minulý týden – už je to teď kolem deseti dnů – byly použity chemické zbraně, přinejmenším šlo o chlór, a že byly použity režimem (prezidenta) Bašára Asada,“ upozornil také Macron podle agentury AFP.

O tom, že rozhodnutí padne „v příštích dnech“, hovořil francouzský prezident i v úterý na tiskové konferenci se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem v Paříži. Tehdy sdělil, že terčem případného úderu by byla pouze syrská vládní chemická zařízení. Analytici spekulují, že zasaženy by mohly být i vojenské základny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek