Mayová telefonicky jednala s Trumpem o Sýrii

13.04.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Therea Mayová ve čtvrtek telefonicky jednala o Sýrii s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým se shodla na nezbytnosti zabránit mezinárodní akcí režimu syrského prezidenta Bašára Asada od dalšího použití chemických zbraní. Západní země v čele s USA pohrozily, že uskuteční úder proti Sýrii, který by měl být trestem za údajný chemický útok syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku.

„Shodli se na tom, že použití chemických zbraní nesmí zůstat bez povšimnutí a že je nutné Asadovu režimu zabránit v dalším použití chemických zbraní,“ uvedl úřad Mayové. „Dohodli se pokračovat v úzké spolupráci na přípravě mezinárodní odpovědi,“ dodal úřad.

Agentura Reuters poznamenala, že Mayovou její přední ministři podpořili v podniknutí neupřesněné akce v Sýrii společně s USA a Francií.

Trump ve čtvrtek jednal o situaci v Sýrii se svými bezpečnostními poradci, žádné rozhodnutí ohledně případného úderu na tuto zemi ale zatím neučinil. Trump měl podle Bílého domu ve čtvrtek vedle Mayové hovořit ještě s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek