Ministři zahraničí EU odsoudili používání chemických zbraní


Úřad vlády, 16. 4. 2018

Ministři zahraničí dnes na Radě pro zahraničí věci, která se konala v Lucemburku, řešili několik velmi aktuálních témat. Zaprvé schválili závěry k Sýrii. V těchto závěrech odsoudili použití chemických zbraní ze strany syrského režimu proti vlastním obyvatelům a vyjádřili pochopení pro zacílený útok USA, Spojeného království a Francie na základny, v nichž se chemické zbraně vyrábějí a skladují. Zároveň Rada vyzvala k nezávislému vyšetření celé události.

Druhým tématem ministerského jednání byl Írán a zařazení nových osob spojených se zapojením Íránu do konfliktu v Sýrii na sankční seznam. Hlavním cílem EU je v této chvíli zachování nukleární dohody s Íránem. ČR pokračování této dohody podporuje.

Během dopoledne se také diskutovalo o Rusku a vývoji v této zemí po ruských prezidentských volbách. Na jednání Rady v březnu 2016 podpořili ministři zahraničí 5 principů pro další vztahy s Ruskem. Principy se týkají plnění Minských dohod, nutnosti věnovat pozornost zemím Východního partnerství a Střední Asie, nutnosti posilovat odolnost EU vůči hybridním hrozbám, selektivního angažmá v oblastech, kde má EU své zájmy, a podpory mezilidských kontaktů a občanské společnosti.

Tyto principy musejí zůstat základem politiky EU i do budoucnosti. Během oběda ministři v souvislosti s blížícím se summitem v Sofii diskutovali o západním Balkáně. Na závěr jednání se pak věnovali budoucnosti nástrojů vnější činnosti.

Autor: Magda Nemkyová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek