Německý tajemník pro Evropu chce snížení napětí mezi EU a Ruskem

16.04.2018
Euroskop, čtk

Německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth vyzval Evropskou unii, aby zaujala jednotný postoj vůči Rusku s cílem snížit napětí. V článku otištěném dnes v deníku Die Welt varoval, že reflexivní protiruské reakce jsou stejně nebezpečné jako naivita relativizující ruský nacionalistický kurz.

Rothovo vyjádření přichází v době, kdy konzervativní kancléřka Angela Merkelová i ministr zahraničí a Rothův kolega ze sociální demokracie (SPD) Heiko Maas dávají najevo přitvrzení německé pozice vůči Rusku, zjevné od útoku nervovou látkou v Británii proti bývalému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi.
Roth napsal, že unijní sankce vůči Rusku by měly zůstat zachovány, ale s cílem přivést Rusko k jednacímu stolu.

„Sankce nejsou samoúčelným cílem,“ poznamenal. „Protiruské reflexy jsou zrovna tak nebezpečné, jako naivita relativizující nacionalisticky zabarvenou politiku ruského vedení,“ zdůraznil Roth.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který byl v minulosti za SPD ministrem zahraničí, o víkendu varoval před démonizováním Ruska. Německu podle něj přísluší zvláštní historická role udržovat dialog s Moskvou. Steinmeier v rozhovoru s deníkem Bild vyjádřil obavy z rychle sílící nevraživosti mezi Ruskem a Západem a vyzval německé politiky, aby nevykreslovali Rusko a Rusy jako nepřátele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek