Macron představí europoslancům svou vizi reformované EU

17.04.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vystoupí v Evropském parlamentu, kde poslancům představí svou vizi budoucího směřování EU. Jde o další ze série vystoupení hlav států či vlád zemí EU na plenárním zasedání. Před poslanci ve Štrasburku bude dnes hovořit také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, jejímiž hlavními tématy budou konflikt v Sýrii, jednání se Severní Koreou jaderném odzbrojení či nedávné znovuzvolení Vladimira Putina do úřadu ruského prezidenta.

Francouzský prezident Macron prosazuje zejména hlubší integraci v rámci EU, od svého loňského nástupu do úřadu prezidenta Francie několikrát hovořil o „vícerychlostní Evropě“. V projevu na francouzské Sorbonně loni v září mimo jiné prohlásil, že země, které nemají zájem o spolupráci v některých oblastech, nemají právo zdržovat ostatní.

Hybnou silou v Evropě má být podle Macrona francouzsko-německý tandem. S kancléřkou Angelou Merkelová hodlá Macron do června představit návrhy na podstatné změny ve fungování hospodářské a měnové unie. Podle Macrona by měly obsahovat i návrh, aby eurozóna měla samostatný rozpočet, svého ministra financí či vlastní parlament.

V rámci bloku diskusí o budoucnosti EU vystoupili před europoslanci letos irský premiér Lee Varadkar, předseda vlády Chorvatska Andrej Plenković a premiér Portugalska António Costa. Na příštím plénu v květnu představí svou vizi budoucí EU belgický premiér Charles Michel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek