Macron označil EU za jedinečný, ale křehký model

17.04.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes před europoslanci hájil Evropskou unii jako jedinečný evropský projekt, který je třeba bránit před fascinací neliberálními postoji. EU musí ukázat světu svou suverenitu, a to nejen v obraně, ale i v ekonomice, řekl také francouzský prezident na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Někteří poslanci projev kritizovali jako příliš obecný, někomu chybělo, že se sám nevyjádřil k situaci v Sýrii. To Macron učinil až na výzvu europoslanců v diskusi s nimi.

„Někteří říkají, že lidé už Evropu nechtějí, a navrhují pozlacené a dobrodružné cesty.. Nesmíme ale přistupovat na hru populistů,“ uvedl Macron. Dodal, že nelze ze všeho obviňovat vedení EU a že je nutné nabídnout lidem konstruktivní řešení. Podle něj je třeba s lidmi hovořit a hledat společně odpovědi. Macron řekl, že proto dnes také zahajuje konzultace s občany.

Francouzský prezident připomněl, že Evropa se nachází ve složitém období. Mnohé pochyby občanů jsou ovlivněny brexitem (chystané vystoupení Británie z EU) a národními egoismy. „Nejdůležitější v tomto složitém světě je neopustit demokracii,“ uvedl také Macron. EU označil za jedinečný model, který zajistil dlouhá desetiletí míru a prosperity.

„V jakém jiném místě na světě najdete takový model, který respektuje menšiny, rovnost mužů a žen, soukromí občanů?,“ ptal se Macron. Dodal, že EU „spojuje vášeň pro svobodu a rovnost a zároveň pochopení rozmanitosti“. Tento evropský model „je silnější než kterýkoli jiný, ale zároveň je velmi křehký, proto ho musíme každý den hájit“, zdůraznil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek