Baskická ETA počátkem května oznámí své konečné rozpuštění

20.04.2018
Euroskop, čtk

Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) počátkem příštího měsíce oznámí své konečné rozpuštění. Informovala o tom ve čtvrtek baskická televizní stanice ETB a zprávu v místním rádiu potvrdil i Alberto Spectorovsky z týmu mezinárodních zprostředkovatelů, kteří se separatisty jednají. ETA, která usilovala o vytvoření nezávislého Baskicka z částí nynějšího Španělska a Francie, během svého boje připravila o život přes 820 lidí. V roce 2011 vyhlásila trvalé a všeobecné příměří a loni v dubnu oznámila, že se vzdá zbraní.

Své podzemní struktury ETA nerozpustila, ale v posledních pěti letech je neaktivní. Evropská unie ji oficiálně považuje za teroristickou organizaci. Baskický deník Gara v únoru informoval, že vedení organizace nechá o rozpuštění hlasovat své členy. Skupina jej oficiálně oznámí během prvního květnového týdne, uvedla televize ETB. Podrobnosti v pondělí na tiskové konferenci ohlásí Brian Currin, jihoafrický advokát a mediátor mezinárodních konfliktů.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido ve čtvrtek uvedl, že ETA byla politicky i vojensky poražena a žádného ze svých cílů nedosáhla. „ETA tím, že přestala zabíjet, ničeho nedosáhla. Stejně tak ničeho nedosáhne, když oznámí své rozpuštění,“ řekl Zoido v horní komoře parlamentu.

K založení ETA v roce 1959 vedla frustrace Basků, jejichž jazyk a kulturu tehdejší režim Franciska Franka potlačoval. Politicky motivované vraždy a bombové útoky eskalovaly na konci 60. let. V polovině 80. let už násilí separatistů vyvolávalo odpor veřejnosti a mezinárodní pobouření. V roce 1987 například při výbuchu bomby nastražené ve vozu zemřela v Barceloně těhotná žena a dvě děti.

Separatistické hnutí oslabila nejen násilná taktika ETA – o podporu části Basků přišlo i v roce 1981, kdy byla Baskicku přiznána v rámci Španělska větší finanční autonomie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek