Francie a Německo chtějí v červnu předložit návrh reforem EU

20.04.2018
Euroskop, čtk

Francie a Německo chtějí v červnu předložit společný návrh reforem EU, potvrdili ve čtvrtek v Berlíně francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. Ta věří, že společné úsilí obou stran přinese dobré výsledky. Návrh reforem se má týkat i azylové politiky, v níž je podle Macrona nutná solidarita.

Francouzský prezident by do červnového zasedání Evropské rady měl rád připravené společné reformy v oblasti hospodářské a bankovní unie, společné bezpečnostní, obranné a zahraniční politiky, digitalizace, energetické i migrační politiky. „Ve všech těchto oblastech musíme najít společné odpovědi,“ zdůraznil s tím, že obě země ještě čeká hodně práce.

„Potřebujeme otevřenou debatu a nakonec také odhodlaní ke kompromisu,“ poznamenala zase Merkelová, která připustila, že v některých otázkách mají obě země odlišná stanoviska.

Zatím se mluví především o rozdílných názorech na reformu hospodářské a měnové unie. Německo se obává toho, aby do budoucna nespoluručilo za dluhy ostatních zemí. Macron ve čtvrtek poznamenal, že je nutné, aby při změnách šla ruku v ruce solidarita s vlastní zodpovědností jednotlivých zemí.

Merkelová zase podotkla, že i přes některé neshody pojí Berlín a Paříž na řadu otázek stejný pohled. Oba státy jsou například přesvědčeny, že eurozóna není ještě dostatečně odolná vůči možným krizím. Shodují se také na nutnosti prohloubení společné zahraniční politiky nebo reformy azylového systému. K němu Macron poznamenal, že je potřeba solidarity při ochraně vnějších hranic, ale také při péči o běžence, kteří do EU přijdou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek