Britská královna Alžběta II. oslaví 92. narozeniny

20.04.2018
Euroskop, čtk

Britská královna Alžběta II., která 21. dubna oslaví úctyhodné dvaadevadesátiny, vládne ve své zemi už 66 let, přitom se původně panovnicí vůbec stát neměla. Narodila se jako Elisabeth Alexandra Mary Mountbattenová-Windsorová, nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové. Její otec se stal králem po překvapivé abdikaci svého bratra Edwarda VIII. v prosinci 1936. A ona rázem následnicí trůnu.

Na trůn usedla po smrti svého otce, který vládl jako Jiří VI. a zemřel v únoru 1952. Oficiálně korunována královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ostatních držav a území byla 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. Alžbětě II., v historii šesté ženě na britském trůnu, bylo v té době 27 let, byla pět let vdaná a měla dvě malé děti.

Z Buckinghamského paláce pak přihlížela rozpadu koloniální říše, vstupu Británie do Evropských společenství i předloňskému hlasování Britů o opuštění EU. V politice královna zachovává striktní neutralitu, přesto je považována za důležitý svorník. Panovnice je také symbolem kontinuity britské monarchie, za všech okolností si zachovává úsměv a zájem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek