Francii opět zasáhla stávka na železnicích a v letecké dopravě

24.04.2018
Euroskop, čtk

Francii dnes zasáhla další stávka zaměstnanců letecké společnosti Air France a státních železnic SNCF, která v zemi značně zkomplikovala dopravu. Zrušeno bylo 30 procent mezikontinentálních spojů a 35 procent letů na střední vzdálenosti. V hangárech také zůstalo asi 20 procent letadel, která měla obsluhovat vnitrostátní linky, informují místní média.

Stávkovalo skoro 18 procent pracovníků SNCF, strojvůdců ale přes 63 procent, což se projevilo na dopravní obsluze. Jezdila zhruba polovina rychlovlaků TGV, mezinárodních spojů a dvě pětiny příměstských linek v pařížské aglomeraci.

Zatímco zaměstnanci aerolinií požadují okamžité zvýšení mezd o šest procent, pracovníci drah bojují proti ztrátě svých dosavadních výsad a proti ohrožení jistoty pracovních míst.

Generální ředitel společnosti Air France-KLM Jean-Marc Janaillac se pokusí ukončit stávku zaměstnanců kvůli sporům o růst mezd tím, že o jejich zvýšení nechá všechny pracující hlasovat v referendu. Předloží návrh společnosti, který odbory před týdnem odmítly a který stanovuje zvýšení letos o dvě procenta a v následujících třech letech o celkových pět procent. Hlasování by mělo začít ve čtvrtek.

Vláda nehodlá ustoupit od plánované reformy

Naopak výhled na urovnání konfliktu v SNCF zatím není žádný. Před týdnem se odboroví předáci rozešli s představiteli vlády ve zlém a další plány na vyjednávání nejsou. Vláda již dala najevo, že od svých záměrů skoncovat se speciálním statusem zaměstnanců SNCF neustoupí.

Současná pravidla pracovníkům těžce subvencované a hluboce zadlužené SNCF přiznávají štědré benefity a v některých případech umožňují například i odchod do důchodu v 52 letech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek