Morawiecki a Pellegrini zřejmě budou jednat i o penězích z EU

25.04.2018
Euroskop, čtk

Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes navštíví Varšavu, kde se odpoledne setká s předsedou polské vlády Mateuszem Morawieckým. Společnou tiskovou konferenci obou premiérů avizovali hostitelé na 15:45. V telefonátu, předcházejícímu dnešní návštěvě, oba premiéři hovořili mimo jiné o budoucích financích z Evropské unie. Podle úřadu polské vlády probírali nejdůležitější otázky v agendě Evropské unie, včetně vyjednávání budoucích unijních finančních rámců.

Podle britského listu Financial Times by desítky miliard eur z fondů Evropské unie mohly po roce 2020 místo do zemí střední a východní Evropy, jako jsou Polsko, Maďarsko nebo Česko, putovat spíše do států těžce zasažených nedávnou finanční krizí, tedy do Španělska a do Řecka.

Podle listu má Evropská komise v plánu ukončit dosavadní rozdělování peněz z kohezních fondů téměř výlučně na základě výše hrubého domácího produktu na obyvatele. Naopak toto kritérium chce nahradit mnohem širšími kritérii pokrývajícími řadu faktorů, a to od nezaměstnanosti mládeže, vzdělávání a životního prostředí až po inovace a přístup zemí k migraci.

Slovensko a Polsko jsou spojenci i v takzvané visegrádské čtyřce spolu s Českem a Maďarskem. Ale zatímco Pellegriniho předchůdce Robert Fico zdůrazňoval, že jeho prioritou je dostat Slovensko do „tvrdého jádra“ EU, za Morawieckého předchůdkyně Beaty Szydlové se vztahy Varšavy s Bruselem a s „tvrdým jádrem“ EU pokazily, Evropská komise dokonce spustila proti Polsku proceduru hrozící sankcemi. Morawieckého tým se nyní snaží tento spor urovnat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek