Výpůjčky britské vlády jsou nejnižší za 11 let

25.04.2018
Euroskop, čtk

Výpůjčky britské vlády klesly na nejnižší úroveň za 11 let. V uplynulém finančním roce, který skončil v březnu, se snížily o 3,5 miliardy na 42,6 miliardy liber (1,2 bilionu Kč). Vyplývá to z předběžných údajů, které včera zveřejnil britský statistický úřad. Podíl výpůjček na hrubém domácím produktu (HDP) v uplynulém finančním roce činil 2,1 procenta, zatímco ještě v roce 2010 to bylo deset procent.

Celkový veřejný dluh jako poměr k HDP se ale vyšplhal na 86,3 procenta z 85,3 procenta HDP v předchozím roce a činil 1,798 bilionu liber (52,3 bilionu Kč). Data nezahrnují prostředky vydané na podporu bankovních ústavů se státní účastí, poznamenal server BBC.

Ministr financí Philip Hammond v komentáři k údajům uvedl, že ekonomika dosáhla bodu zvratu, kdy dluh začíná klesat a naopak mzdy se zvyšují.

Podle ekonoma společnosti Pantheon Macroeconomics Samuela Tombse ale tyto údaje nemusejí signalizovat zlepšování ekonomiky. Snižování výpůjček je podle něj spíš projevem prudkého poklesu výdajů, než oživení hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek