Paříž prý nepřijme navržené omezení peněz na zemědělství v EU

03.05.2018
Euroskop, čtk

Dlouhodobý návrh rozpočtu Evropské unie je podle francouzského ministerstva zemědělství nepřijatelný. Francie se údajně postaví na odpor proti jakémukoli omezení přímých příjmů farmářů. Navrhované pětiprocentní krácení výdajů na zemědělskou politiku v dnes předloženém rozpočtovém plánu EU na léta 2021 až 2027 je podle francouzského ministra neprozíravé.

„Pro Stéphanea Traverta, ministra zemědělství a potravinářství, je tak drastické, masivní a zaslepené krácení prostě nepředstavitelné,“ uvedlo francouzské ministerstvo ve včerejším prohlášení. Francie je zdaleka největším příjemcem v rámci společné evropské zemědělské politiky (CAP) EU.

Dlouhodobý rozpočet EU včera v Evropském parlamentu v Bruselu představili komisař pro rozpočet Günther Oettinger a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V závazcích má činit 1,135 bilionu eur (zhruba 29 bilionů Kč), což podle komise odpovídá 1,11 procenta hrubého národního důchodu (HND) společenství.

Evropská komise chce v rozpočtu na roky 2021 až 2027 mimo jiné omezit prostředky na společnou zemědělskou politiku asi o pět procent a zhruba o sedm procent na politiku soudržnosti, tedy na fondy, ze kterých čerpá Česká republika i další méně rozvinuté země ze střední a východní části unie. Naopak posílit plánuje financování priorit, jako je lepší správa hranic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek