Rutte i Kurz odmítají návrh unijního rozpočtu předložený komisí

03.05.2018
Euroskop, čtk

Nizozemský premiér Mark Rutte považuje návrh sedmiletého unijního rozpočtového plánu za nepřijatelný kvůli příliš velké zátěži pro svou zemi. Návrh je v současné podobě nepřijatelný také podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze, i když podle něj plán obsahuje pozitivní náznaky.

Rutte nepřijatelnost návrhu, odůvodnil příliš velkým nárůstem nizozemských odvodů do evropského rozpočtu. Šéf nizozemské vlády řekl, že menší EU, která zbude po odchodu Británie, „musí znamenat také menší rozpočet“. To znamená činit obtížné volby, upozornil šéf vlády jedné z nejbohatších unijních zemí, která je tudíž čistým plátcem do rozpočtu EU.

O něco vstřícněji návrh dlouhodobého rozpočtu Evropské unie na léta 2021 až 2027 komentoval rakouský kancléř Sebastian Kurz, který v navrhovaném rozpočtu vidí pozitivní prvky, ale v současné podobě prý přijatelný není.

„Návrh Evropské komise na nový rozpočet EU sice obsahuje několik pozitivních náznaků směrem k modernizaci, ale ještě je daleko od přijatelného řešení. Naším cílem musí být, aby se EU po brexitu stala štíhlejší, úspornější a efektivnější,“ napsal Kurz na twitteru.

Kurz: Zaměřme se na inovace, digitalizaci a bezpečnost

Rakouský kancléř očekává tvrdá jednání, jejichž výsledek musí být spravedlivý. Podle něj dodatečné zatížení nesmí nést jednostranně pouze čistí plátci. „Jsme přitom těsně sladěni s ostatními čistými plátci jako Nizozemsko, Dánsko nebo Švédsko,“ zdůraznil Kurz.

EU se podle něj musí soustředit na oblasti, v nichž je evropská spolupráce smysluplná, tedy při ochraně vnějších hranic, v inovacích a digitalizaci nebo udržitelnosti. Některé prvky návrhu komise podle něj jdou dobrým směrem.

Kriticky se k návrhu staví například i rakouská ministryně zemědělství Elisabeth Köstingerová z Kurzovy lidové strany (ÖVP). Pode ní vláda musí bojovat proti zvyšování rakouského příspěvku, ale zároveň také proti krácení podpory zemědělců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek