Za nezávislost Skotska demonstrovalo nejméně 35.000 lidí

07.05.2018
Euroskop, čtk

Za nezávislost Skotska v sobotu Glasgowě demonstrovalo podle odhadů policie asi 35.000 lidí, podle organizátorů jich bylo na 60.000. Informovala o tom agentura AFP. Někteří manifestující přišli ve skotských mužských sukních – kiltech. Kromě skotských vlajek byly vidět i vlajky Katalánska, tedy španělské autonomní oblasti, která také usiluje o nezávislost.

Lidé nesli vlajky s modrým podkladem a bílým úhlopříčným křížem, někteří do nich zahalili své tělo. Do ulic ale vyšli také zastánci jednoty Velké Británie s britskými vlajkami.

„Účastním se takových pochodů už 35 let a ještě nikdy jsem neviděl takový dav,“ řekl místopředseda Skotské národní strany (SNP) Keith Brown, jeden z nejbližších spolupracovníků skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové.

Demonstrace za nezávislost Skotska se konají každý rok a od referenda o nezávislosti ze září roku 2014, kdy se 55 procent Skotů vyslovilo pro setrvání ve svazku s Británií, se jich účastní stále více lidí. Loni jich podle AFP bylo přibližně 20.000.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek