Macron dostal Cenu Karla Velikého za zásluhy o Evropu

11.05.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron včera v Cáchách na západě Německa dostal Cenu Karla Velikého za zásluhy o evropské sjednocení a porozumění. Německá kancléřka Angela Merkelová pronesla laudatio a ocenila Macronovu jasnou představu reforem Evropské unie i schopnost nadchnout pro ni lidi.

„Za prvé, Emmanuel Macron ví, co Evropu v jádru drží pohromadě. Za druhé, Emmanuel Macron má jasnou představu o tom, kam a jak by se Evropa měla dále rozvíjet. A za třetí, Emmanuel Macron přináší svou schopnost nadchnout pro Evropu,“ řekla včera šéfka německé vlády. Vyzdvihla Macronův dopad na evropskou politiku za pouhý rok v úřadu.

„V podobě Macrona vstoupil na evropské jeviště mladý politik, pro něhož je evropská integrace a společná měna samozřejmostí. Politik, který možná také právě proto cítí, že tato samozřejmost je největším rizikem pro evropskou integraci, pro evropský model,“ poznamenala také Merkelová, která varovala před nacionalismem a autoritářskými tendencemi a vyzvala k angažmá za zachování demokracie, svobody a vlády práva.

Macronova evropská vize

Čtyřicetiletý politik prestižní ocenění dostal mimo jiné za svůj vášnivý boj proti nacionalismu a izolacionismu i za oživení debaty o Evropě a vlastní vizi její budoucnosti.

Ve svém projevu po převzetí ceny znovu zdůraznil právě nutnost reforem. „Potřebujeme skutečnou reformu, ne reformu v uvozovkách,“ poznamenal s tím, že by eurozóna měla mít vlastní rozpočet. Kritizoval také německé přebytky zahraničního obchodu, které podle něj jdou na úkor jiných.

V některých oblastech se zatím představy Macrona a Merkelové – jejíž plány jsou daleko opatrnější – neshodují. Přesto včera šéfka německé vlády uvedla, že do června obě země předloží společné návrhy na prohloubení eurozóny a také reformu zahraniční a obranné politiky. Evropa podle Merkelové potřebuje nový začátek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek