Timmermans: Dialog s Polskem pokročil, ale ne dost

15.05.2018
Euroskop, čtk

Dialog mezi Evropskou komisí (EK) a Varšavou o stavu právního státu v Polsku se v posledních týdnech posunul, myslí si první místopředseda Komise Frans Timmermans. O vývoji situace včera informoval ministry členských zemí, kteří jsou zodpovědní za unijní problematiku. Podle Timmermanse ale ještě nelze konstatovat, že už by systematické ohrožení vlády práva v Polsku pominulo.

„Ale dialog nemůže pokračovat do nekonečna. V nějaké chvíli ho musíme uzavřít,“ poznamenal Timmermans, který je ze strany Komise hlavním vyjednavačem ve vleklém sporu s Varšavou především o podobu a důsledky soudní reformy v Polsku.

Po měsících bez posunu komise loni v prosinci spustila do té doby nikdy nepoužitý postup podle sedmého článku unijní smlouvy, kdy může teoreticky členské zemi na konci hrozit odebrání hlasovacích práv v Radě EU. V posledních týdnech se přístup nové polské vlády změnil.

„Všichni si přejeme, aby Polsko a Komise pokračovaly v dialogu a doufáme, že v červnu budou ty zprávy pozitivní,“ poznamenala dnes před novináři ministryně zahraničí nyní předsednického Bulharska Ekaterina Gečevová-Zacharievová. Téma se podle ní vrátí na program červnového jednání Rady pro všeobecné záležitosti. K posunu v jednáních včera Poláky vyzvaly také Francie a Německo.

Timmermans: Věc nelze neustále protahovat

Podle Timmermanse je třeba využít příštích týdnů a najít řešení problémů, na které Komise poukazovala. „Půjde o to, aby se o řešení nejen mluvilo, ale aby se skutečně našly konkrétní kroky, jak věci vyřešit. Doufám, že v červnu budeme moci oznámit úspěch,“ řekl. Varšava i Brusel se podle něj shodují, že věc se nemůže neustále protahovat.

Pro červnové jednání členských zemí o této záležitosti jsou podle Timmermanse stále na stole všechna řešení. „Musíme se teprve rozhodnout, co přesně budeme řešit.

Polsko možná pokročí tak, že řekneme, že vláda práva už ohrožena není. Nebo se dostaneme na druhou stranu spektra, nepokročíme vůbec a budeme muset přijmout následné kroky,“ poznamenal místopředseda komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek