Pohledy unijních zemí na příští dlouhodobý rozpočet se různí

15.05.2018
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie mají velmi rozdílné názory a pohled na nedávno představený návrh příštího dlouhodobého rozpočtu Evropské unie. Ukázala to včerejší první debata ministrů členských zemí unie o návrhu víceletého finančního rámce EU na léta 2021 až 2027, který na počátku května představila Evropská komise (EK).

„Zaznělo to, co jsme do velké míry očekávali. Státy, které jsou čistými plátci, se zdráhají přispívat více,“ popsal po jednání situaci novinářům český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Země jako je Česká republika, které naopak peníze čerpají, třeba z fondů politiky soudržnosti, zase podle něj netěší, jaké změny v této věci komise naplánovala.

Přesuny financí do kapitol bezpečnosti či obrany

Evropská komise 2. května navrhla na léta 2021 až 2027, tedy pro období po odchodu Británie z EU, rozpočet ve výši 1,135 bilionu eur (28,9 bilionu Kč) v závazcích, což je asi 1,11 procenta hrubého národního důchodu (HND) společenství.

Plán, který počítá s vyššími příspěvky 27 států, mírně ubírá ve strukturálních fondech a v zemědělské politice, přidává ale peníze do oblastí jako je bezpečnost, obrana či řešení migrační problematiky. Komise chce také možnost přístupu k evropským penězům spojit s kvalitou právního státu v přijímajících zemích.

Struktura rozpočtu určí nejdůležitější politiky

„Diskuse byla velmi otevřená a pohledy a hodnocení návrhu komise se výrazně lišily,“ připustila na tiskové konferenci po jednání ministryně zahraničí nyní předsednického Bulharska Ekaterina Gečevová-Zacharievová. Všichni účastníci diskuse se ale podle ní také shodli, že pro řešení „nových výzev“ musí mít EU k dispozici dostatečné peníze.

„Nový rozpočet není jen účetní cvičení. Je to významné rozhodnutí, které nám dává možnost shodnout se na nejdůležitějších politikách a na budoucnosti Evropy,“ dodala ministryně.

Bulharské předsednictví podle ní ještě do chvíle, než předá pomyslné unijní žezlo Rakousku, zorganizuje sedm pracovních skupin k rozpočtové problematice.

Chmelař: Prioritami ČR je kohezní a zemědělská politika

Podle českého státního tajemníka Chmelaře je normální, že některé země včera daly vůči stávající podobě návrhu najevo svůj odmítavý postoj. Státům ostatně ještě chybí konkrétní návrhy komise v jednotlivých oblastech, které mají být představeny teprve v příštích týdnech.

„Bude se dál vyjednávat… my máme naše priority jasné,“ poznamenal český státní tajemník. Praha nechce, aby regiony v politice soudržnosti neztratily příliš mnoho, Česko je také kvůli struktuře českého zemědělství skeptické vůči stanovení stropu přímých plateb pro zemědělce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek