Komise doufá, že Itálie zachová finanční a migrační politiku

16.05.2018
Euroskop, čtk

Itálie by měla po zformování nové vlády zachovat nynější migrační politiku, dodržovat rozpočtová pravidla EU a snížit deficit rozpočtu i státní dluh. Uvedli to včera tři představitelé Evropské komise (EK). Vyjádření komisaře pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitrise Avramopulose vzápětí kritizoval Matteo Salvini, předseda protiimigrační a euroskeptické strany Liga, která s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) jedná o podobě vládního programu a osobě budoucího italského premiéra. Informovala o tom italská média. Rozpočtové pravidlo EU dnes Liga označila za absurdní.

„Doufejme, že (po zformování nové vlády) nedojde k žádným změnám v dosavadní migrační politice,“ konstatoval Avramopulos. Itálie si podle něj zaslouží pochvalu za to, jak dosud při migrační krizi postupovala.

Komisař ale zároveň připomněl, že Itálie je jednou ze zemí, kterým se kvůli přílivu migrantů dostalo od Bruselu největší podpory. Avramopulos také uvedl, že členské státy by se měly rychle shodnout na revizi takzvaného dublinského systému, tedy na způsobu, jak je v EU řešeno podávání žádostí o azyl.

Nyní platí, že azylové řízení zahájí ta země, v níž uprchlík poprvé o azyl požádal nebo v níž prokazatelně poprvé vstoupil na území EU. Tento stát musí uprchlíka nebo žadatele o azyl zaregistrovat a sejmout mu otisky prstů.

Itálie by měla snížit rozpočtový schodek

Komise příští týden doporučí, aby Itálie snížila svůj rozpočtový deficit a státní dluh, řekl včera místopředseda komise Valdis Dombrovskis v rozhovoru se zpravodajským serverem Politico.

Další z místopředsedů Evropské komise, Jyrki Katainen, zase uvedl, že komise neudělí žádnému státu výjimku z rozpočtového pravidla EU. To stanovuje strop rozpočtového deficitu na tři procenta HDP.

Dodržování evropských závazků zdůrazňoval během jednání o vládní koalici také italský prezident Sergio Mattarella, do jehož pravomoci spadá i schválení premiéra.

Program vládní koalice

„Nejprve vyřídíme to, co nesnese odkladu (zformování vlády), a teprve pak se budeme zabývat absurdními pravidly, která byla sepsána před mnoha lety, kdy byl svět úplně jiný,“ reagoval mluvčí Ligy Claudio Borghi.

Očekává se, že společný vládní program Ligy a hnutí M5S bude zahrnovat snížení daní, zvýšení sociální podpory a zrušení nepopulární daňové reformy. Tato opatření se přitom s unijním rozpočtovým pravidlem příliš neslučují, poznamenala agentura Reuters.

Hnutí pěti hvězd minulý týden Brusel ujistilo, že Itálie rozpočtové pravidlo EU porušovat nebude. Obě strany po volbách uvedly, že toto pravidlo brzdí hospodářský rozvoj Itálie a s unií chtěly jednat o jeho změně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek