V Británii po 8 letech klesl počet pracovníků z dalších zemí EU

16.05.2018
Euroskop, čtk

V Británii začátkem letošního roku poprvé za osm let klesl počet pracovníků pocházejících z ostatních členských zemí Evropské unie. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů britského statistického úřadu. Británie by v příštím roce měla EU opustit.

Podle údajů statistického úřadu v Británii v letošním prvním čtvrtletí pracovalo 2,292 milionu lidí z ostatních členských zemí EU. To představuje meziroční pokles o 1,2 procenta.

Za úbytkem stojí zejména pracovníci z osmi východoevropských zemí, které do EU vstoupily v roce 2004. Jejich počet v Británii se prvním čtvrtletí meziročně propadl o více než devět procent. Mezi tyto země patří mimo jiné Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Přání kontrolovat migraci do Británie bylo jedním z hlavních faktorů stojících za schválením odchodu země z Evropské unie v předloňském referendu. Zástupci podnikatelského sektoru nicméně varují, že omezování migrace patrně bude mít negativní hospodářské důsledky, napsala agentura Reuters.

„Pokud bude tento trend pokračovat, vyvolává to poplach zejména u zaměstnavatelů v odvětvích s nízkou kvalifikací pracovníků,“ řekl ke statistickým údajům analytik Gerwyn Davies z organizace Chartered Institute of Personnel Development.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek