Londýn je prý odhodlán setrvat v celní unii s EU i po roce 2021

17.05.2018
Euroskop, čtk

Británie sdělí Bruselu, že je odhodlána setrvat v celním svazku s Evropskou unií i po roce 2021. Napsal to včera londýnský list The Daily Telegraph. Británie má EU opustit příští rok v březnu, ale její obchodní styky s Evropou se nemají podle dosavadní dohody měnit do konce roku 2020.

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová je přesvědčena, že její země opustí celní unii s EU, aby mohla uzavírat vlastní obchodní dohody se zahraničím. Její vláda je ale v názorech na budoucnost celní unie rozdělena.

Podle londýnského listu se ministři na úterní schůzi vlády dohodli, že Británie by se měla pokusit o setrvání v celní unii, pokud technologie potřebná pro kontrolu hranic Severního Irska s Irskou republikou nebude do roku 2021 připravena. Podle informovaných vládních úředníků by se tak mohlo stát až v roce 2023.

Severní Irsko, které je stejně jako Anglie, Skotsko a Wales součástí Spojeného království, bude po brexitu jediným regionem, který bude mít přímou hranici s EU. Otázka režimu, jaký na ní bude panovat, je jedním z hlavních sporných bodů při jednání o odchodu Británie z EU. Mayová chce mít o dalším postupu jasno do červnového summitu EU a smlouvu s Bruselem o nových vztazích chce uzavřít do letošního října, tedy necelý půlrok před odchodem Británie z EU, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek