Novým italským premiérem je právník Giuseppe Conte

24.05.2018
Euroskop, čtk

Italský prezident Sergio Mattarella včera jmenoval novým premiérem profesora práv a advokáta Giuseppa Conteho, kompromisního kandidáta protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a euroskeptické a protiimigrační Ligy. Informoval o tom list La Repubblica. Conte nyní sestaví seznam ministrů, které musí schválit hlava státu. Itálie hledala cestu z povolebního patu téměř tři měsíce. Nyní bude mít západní Evropa první populistickou vládu, napsala agentura AP.

M5S a Liga představily prezidentovi téměř neznámého akademika a právníka jako společného kandidáta v pondělí. Nového premiéra prosadilo M5S, se kterým Conte dříve spolupracoval.

Nemá žádnou volenou funkci a podle agentury Reuters nemá politickou ani manažerskou zkušenost. Podle kritiků hrozí, že bude slabým lídrem s minimálním vlivem.

Média v předchozích dnech začala zpochybňovat některé údaje z Conteho životopisu. Třiapadesátiletý právník v něm uvedl, že si „právní vzdělání zdokonalil“ na Yaleově a Newyorské univerzitě ve Spojených státech, pařížské Sorbonně a na Cambridgeské univerzitě v Británii. Newyorská univerzita, Sorbonna ani Cambridgeská univerzita o tom dosud nenalezly žádné záznamy.

Nejistota ohledně italských financí

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie. Příčí se jim podle agentury Reuters klíčové body programů obou stran: Liga chce zavést přímou daň, M5S si přeje prosadit základní nepodmíněný příjem.

Podle některých odhadů by italská státní pokladna po zavedení těchto dvou změn a zrušení penzijní reformy přišla o 112 miliard eur (2,86 bilionu korun), napsala agentura Reuters.

„Vláda se musí ihned zapojit do jednání o evropském rozpočtu, reformě azylového systému a bankovní unii,“ byla jedna z prvních slov, které čerstvě jmenovaný italský premiér řekl. „Mým záměrem je, aby naše směřování odráželo italské národní zájmy,“ dodal.

Kontroverzce kolem možného ministra hospodářství

Obavy dnes vyvolalo jméno ekonoma Paola Savony, jehož chtějí obě populistické strany do čela ministerstva hospodářství. Savona v minulosti už ministerskou pozici zastával, působil také v soukromých bankách i v centrální italské bance. Kriticky se staví k členství Itálie v eurozóně, vstup do ní považuje za „historickou chybu“.

V jeho knize, která vychází tento týden, píše, že eurozóna byla navržena pro potřeby Německa, které chce Evropu ovládnout hospodářsky, když se mu to vojensky za druhé světové války nepovedlo. Spekuluje se, že právě Savonu prezident Mattarella neschválí.

V koaliční smlouvy Ligy a M5S odchod z eurozóny výslovně uveden není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek