Itálii povede úřednická vláda k podzimním předčasným volbám

29.05.2018
Euroskop, čtk

Itálii povede k podzimním předčasným parlamentním volbám úřednická vláda, kterou má na základě pondělního pověření italského prezidenta Sergia Mattarelly sestavit ekonom Carlo Cottarelli. Podle vyjádření nejsilnějších stran v parlamentu nemá budoucí kabinet naději na získání důvěry zákonodárců, takže se jeho mandát nebude protahovat do začátku příštího roku, v což Mattarella doufal.

Členové protiimigrační a euroskeptické Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd (M5S), kterým Mattarella v neděli nedovolil sestavit koaliční vládu kvůli sporu o obsazení funkce ministra financí, v pondělí pokračovali v projevech rozhořčení. Vůdce M5S Luigi Di Maio označil pověření Cottarelliho za absurdní, protože bývalý funkcionář italské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu „nebyl nikým zvolen“.

Di Maio vyzval k „masové mobilizaci“ a demonstraci proti Mattarellovi. Protestní akce by se měla konat už v sobotu 2. června na Den republiky, tedy v den výročí založení Italské republiky v roce 1946. Důvěru Cottarelliho budoucímu týmu odmítl přislíbit i vůdce pravicové strany Vzhůru, Itálie (FI) a expremiér Silvio Berlusconi. Podle něj tak bude nezbytné co nejdříve uspořádat nové volby.

Cottarelli se chce zaměřit na stav veřejných financí

Designovaný premiér Cottarelli v pondělí řekl, že nestrannou vládu sestaví „velmi rychle“. Italská média už spekulují o několika jménech. Cottarelli zdůraznil, že jeho kabinet se více zaměří na lepší správu italských veřejných financí. Itálie je teď po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny.

Mattarellovo rozhodnutí neschválit vládu M5S a Ligy přivítala mimo jiné šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Už od překvapivého výsledku voleb, v nichž nečekanou podporu získala populistická dvojice Liga a M5S, evropští partneři vnímají italského prezidenta jako garanta ústavnosti a proevropského směřování Itálie. Někteří uživatelé sociálních sítí vyhrožovali v neděli Mattarellovi smrtí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek